Het is


29 juli 2014 Bouwvakrit – Woudagemaal LemmerMet 8 personen zijn we even na 8 uur vertrokken uit Ee naar Zwaagwesteinde om de webmaster op te pikken. Deze bleek niet op de afgesproken plaats te staan dus we moesten even op hem wachten.


Na zijn komst zijn we via Koekhinne – Noard Burgum – Burgum en via Sumar naar en door Garijp richting Warten. Van Warten naar Grou waar we onder de A32 door zijn gereden naar Jirnsum. Daarna richting Terherne waar we bij Hajé van een bakje koffie met appelgebak hebben genoten. Na deze versnapering zijn we weer opgestegen en via Akmarijp en Broek naar Joure gereden.


We zijn bij de Douwe Egberts fabriek langs gereden en door de stad richting Skasterbrêge gereden. Daar voor de zoveelste keer voor een openstaande brug wachten voor we verder konden naar St. Nicolaasga. Daarna richting Doniaga en Follega, en zo kwam Lemmer in het beeld, net voor de Lemmer moesten we alweer wachten op de webmaster, deze had een aanvaring met een insect die de uitgang van de helm niet kon vinden.


Na de binnenkomst in Lemmer moesten we uiteraard weer voor de brug wachten, maar na dit op onthoud konden we het laatste stukje naar het gemaal afleggen. Na het inchecken mochten we plaats nemen in de bioscoop van het futuristisch gebouw naast het gemaal.

Daar werd een film vertoond over het honderd jarige bestaan van het gemaal in 2020, het gemaal werd in 1920 geopend door koningin Wilhelmina, en heeft als grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld nog steeds een practische funktie in de Friesche waterhuishouding, en staat op de wereld erfgoed lijst van Unesco.


Na een interessante rondleiding werd het tijd om de brommers weer bij de handvaten te pakken en ze te leiden naar een plekje in Lemmer waar we de inwendige mens konden versterken, maar we moesten uiteraard eerst nog even voor de brug wachten. Bij TapaTapa-Lunch in het centrum was plaats voor ons op het terras, daar hebben we een sobere lunch genoten en ook hebben de smid en ondergetekende de lange broek verruild met de korte.


Na dat de spijsverterings organen aan het werk waren gezet zijn wij weer verder gereden.

De koers was uitgezet door Flevoland over de A6 heen richting Kuinre en langs de Weerribben naar Ossenzijl. Daar liet de dapp van Jan het afweten, die begon spontaan onderdelen te verliezen, en het resultaat was dat we opnieuw op hem moesten wachten.

Maar na montage van wat nieuwe bouten en moeren konden we weer verder en zijn we door Oldemarkt – Blesdijk – de Blesse – Steggerda en Vinkenga gereden.


Toen zijn we via de Westvierdepartenweg en de Oostvierdepartenweg richting Boyl gereden, daar werd de enige vrouwlijke persoon in ons midden getroffen door een lekke achterband.

Maar met de “uitgebreide” kennis van de Hondafiel Oggeltsje en de vlijtige handen van de smid werd ook dit probleem verholpen.


Daarna werd koers gezet naar Elsloo met de intentie om onze eigen gemalen enigszins te bevochtigen, maar al wat daar aan slokjeswinkels was, was dicht, dus werd besloten door te stomen naar Oosterwolde. Aangekomen bij een tankstation om de benzinereservoirs van de in Japan gefabriceerde plofkes te vullen, was er ter plaatse een verkoper van Autobedrijf Kort B.V. automobielen die ons een glas limonade aanbood, een aanbod die we niet konden weigeren!

Ook werd daar beslist (onder druk, red.) dat we de wok in Opeinde zouden vereren met een bezoek.


Vanuit Oosterwolde was het rechtsstreeks naar het Golden Wok Paleis, daar aangekomen hebben we het aanwezige personeel even flink aan het werk gezet. Maar na meerdere keren bij de bakplaat en de wokpan te hebben gestaan, werd het tijd om Opeinde achter ons te laten en op huis aan te koersen.


Via de Leien zijn we naar Eastermar gereden en door het Heechsân naar de laatste openstaande brug in Skûlenburg. Binnendoor naar Kootstertille en via Twijzel- Buitenpost door Egypte naar Kollumerzwaag, Veenklooster en Westergeest werden ook nog met een doorrit van ons geëerd, langs de Zwemmer en via de Wouddijk kwam de toren van Ee weer in zicht.
Bij thuiskomst na dit educatieve ritje waren er 224 km bijgekomen.  (SvdM).

Alle foto´s staan in de fotogalerij bij bouwvakrit 2014.

  
Jister Brommer Club Ee © 2007 - 2021/ Webdesign: De Webbeer  /  Mail to: jisterbrommerclub@gmail.com