Het is

Tokkierit 13/09/2014De start van de Tokkierit was een kwartiertje later dan gepland, om 12:45. Bij mooi zonnig weer, enkel een wolkje en bij een graad of twintig zijn we gestart vanaf de Humaldawei met 33 toerbrommer liefhebbers . Een grote opkomst waaronder veel gastrijders en gastrijdsters.


We zijn gereden vanuit Ee, richting Wâlddyk naar Westergeest. Na Westergeest richting Triemen en binnendoor over de Ulkeloane naar Veenklooster. Vandaar richting Kollumerzwaag en na de spoorbrug rechts het Nij Swaddeloantsje op. Daarna via het Wyldpaad Oast, de Rijksstraatweg overgestoken en via de Ieswei richting Jistrum.


Voor Jistrum via een zandweg naar de Marwei die langs de Jistrumer Opfeart loopt. Bij de brug was het tijd voor de eerste rookpauze. Na een kwartiertje zijn we met de stoet de houten brug over gereden, bij het kanaal langs naar Skûlenburg waar we voor een dichte draaibrug moesten wachten.  Hiervoor stond ook een politiewagen te wachten, zodat het gas toch een beetje minder hard werd opengezet dan anders nadat de brug weer open ging..


Na Heechsân rechts het beruchte zandpad weer in waar onze mooie schone Doutzen Kroes woont/gewoond heeft, door Eastermar, de brug over en via de Mienskerwei richting de Tike.

Halverwege deze weg links het schelpenpad op en langs de Leiensfeart gereden om vervolgens half rond de Leijen te rijden onder de Wâldwei in Opeinde te komen. Op de brug over het Opeinder Kanaal stonden Jurjen en Herre ons op te wachten. Na een welkomsgroet en enkele foto´s gemaakt te hebben zijn we direct weer links en via de Leidyk richting Rottevalle gereden.


Hier dachten twee Hondarijders  (één ervan uit Harkema is berucht hierom en haalt  wel meer domme streken uit) te denken dat ze wel even het gas open konden trekken en zo de stoet ver achter zich te kunnen laten. Maar die ging linksaf en binnendoor via Swartfean naar Rottevalle zodat deze heren even het spoor bijster waren... Ze zijn later weer aangesloten net voor Dr88.


Na Rottevalle onder de Litswei door en via Folgeralaan en Noorderend het industriegebied A7 Noord van Dr88 door. Over de Hegerbrechsterleane de A7 over en rechts via de Opgong richting A7 Zuid.  Aan de Galvanilaan was onze bestemming voor een excursie; Jacquet Friesland.

Rond 14:15 werden we werden verwelkomd door Renze de Graaf, die reeds voorop al was meegereden vanuit Ee, en mede eigenaar is van Jaquet Friesland. Renze is  sinds een half jaar lid van JBC, en had de tocht en idee voor excursie mee voorbereid. Er werd na aankomst direct een warme versnapering aangeboden (kippenspies met pindasaus) met een drankje naar keuze. Na deze pauze werd een bezienswaardige rondleiding door het bedrijf aangeboden die door de meesten met bewondering werd gezien.


In het kort:

Jacquet is specialist in roestvast staal, nikkellegeringen, titaan, duplex en hittebestendig materiaal.  Vanuit Dr88 leveren zij hoog gelegeerd maatwerk. Het machinepark bestaat uit laser-, plasma- en waterstraal- snijmachines welke gecompleteerd worden door een kantbank, een wals, ontbraam machine en een tap apparaat. Hiermee zijn ze in staat om zeer snel, efficiënt en in hoge kwaliteit platen t/m 150mm dik  in elke gewenste vorm te snijden en eventueel te kanten of te walsen.


Na anderhalf uur werd het de hoogste tijd om verder te gaan met de toertocht. Na een 'ererondje' rondom het pand zijn we verder gereden richting Ureterp en Siegerswoude. Net voor Siegerswoude links afgeslagen naar Friesche Palen en vervolgens richting Marum. Voor Marum de Postdijk in, de A7 over,  Trimunt, en links een zandpad in naar Strandheem. Langs de camping en via de Drachsterweg naar Opeinde. Vandaar richting Peebos. Aan de Kaleweg was het tijd voor een nicotinepauze bij het `Blote Voetenpad´. Hier is de brommersmid direct door naar huis gereden want hij moest  een bbq aanzetten! Groot risico natuurlijk want de brommersmid was er vanaf nu vandoor..


Om 16:30 weer opgestapt en via Peebos en de Doezemertocht richting Stroobos. Hier ging een deelnemer  met dochter achterop onderuit  door wat grind op een kruising. Uit respect voor ouderdom noemen wij geen namen; de persoon in kwestie is  bekend bij het bestuur.  Kleine hint; het is de eigenaar van een bekende rijschool te Oosternijkerk..

Met een fikse kniewond van de berijder en twee broeken gescheurd kon er toch weer worden opgestapt richting Stroobos.


Over de draaibrug van Stroobos van het kanaal en rechtdoor over het fietspad achter Gerkesklooster langs. De trekweg over en via Dykhuzen richting Buitenpost. Voor Buitenpost voor de rotonde linksaf het fietspad op. Op de Oude Dijk rechts door de tunnel, en gelijk weer links een schelpenpaadje op. Aan het einde was een leuk bruggetje; één kant zonder leuning..

Iedereen is hier heelhuids over gekomen en zijn daarna door de winkelstraat en richting het station gereden. Over het spoor en daarna rechts en via het Swaddepaad naar Kollum. Van Kollum naar Oudwoude. Achter Oudwoude al kon nog even de snelste brommer worden beproefd opweg naar Ee. De winnaar is echter niet bekend gemaakt.


Om 17:30 aangekomen was het dorstig weer en smaakten de gebraden kippetjes, gebraden door de smid op de bbq overheerlijk! Op de km teller stond er exact 100 km bij.  (JdB)

Alle foto´s staan in de fotogalerij bij Tokkierit 2014.

  
Jister Brommer Club Ee © 2007 - 2021/ Webdesign: De Webbeer  /  Mail to: jisterbrommerclub@gmail.com