Het is


Veluwerit  09-08-2014


Op zaterdag ochtend om even na 7 uur zijn we met 19 personen richting De Veluwe gereden, door een miezerige grauwe ochtend die nog erger werd naarmate de miezer omsloeg in een dikke regenbui. Maar volgens de buienrader (die was gemanupileerd door de fam. Berends) zou het rond half 10 droog worden op De Veluwe. Na een pitstop even voor Meppel, werd de reis voortgezet naar Oene.


In Oene was het droog en zou het ook de hele dag droog blijven. Na aankomst bij huize Berends, werden we hartelijk ontvangen en  stond de koffie al klaar, samen met de meegebrachte oranjekoek lieten we dat ons goed smaken.     Alvorens we opweg gingen werd er eerst een groepsfoto door moeder Berends gemaakt, een panorama versie deze keer.


Toen werd de 23 m/v grote groep weggeleid uit het vredige Oene door thuisrijder Matthew en de import Fries Henri. Via moaie poadjes en weggetjes kwamen we door Heerde en Wezep, vervolgens kwamen we in Oldebroek aan, daar had Matthew een verrassing voor ons in petto.


Hij had een afspraak geregeld bij Jan Zoombelt tweewielers, een oud wegracer die in de 1969 met een 125cc maico nederlands kampioen is geworden. Dhr. Zoombelt heeft een prive museum met een grote diversiteit aan motorblokjes, brommers en fietsen met of zonder hulpmotor. Ook had/heeft Jan een passie voor tunen, hij ontwikkelde zelfs een 125cc 2 cilinder (zie foto), verder had hij ook een voorliefde voor sachs motoren. Jan is iemand waar je de hele dag mee over techniek kunt praten, hij is iemand die eerst de kat uit de boom kijkt, maar daarna liet hij ons ook een blik werpen in het hart van zijn tuningcentrum. Het was voor de liefhebbers een interessante en leuke verrassing, na het uitwisselen van www gegevens hebben we afscheid genomen en zijn we de kuddeleiders gevolgd naar Elburg.


Onderweg was er een clublid die constant ruzie had met zijn lease dapp, bij bijna elke bocht en kruising sloeg ie af en wilde hij heel slecht weer starten. Maar Jaap was meestal ter plaatse om hem weer aan te duwen en hem terug naar de brommerkudde te begeleiden, volgens de eigenaar van de leendapp was het onkunde, volgens ons en de deskundigen niet.


Even later arriveerden we in het vestingstadje Elburg, daar was het spitsuur bij het openbare vloeistofafvoergebouw, de signoritas onder ons hadden hoge nood. Aan de andere kant van de weg hebben we op een terras het tekort maar weer aangevuld met een bakje koffie. Daar in Elburg werden we gespot door een âld Iester genaamd Bertus Walda, die melde via facebook dat wij heel keurig en gedisciplineerd en niemand tot last in colonne reden. Ik denk dat Bertus een heel andere bewoording had gekozen als hij de hele rit had meegemaakt.


Via de flevopolder langs het Veluwemeer zijn we naar Harderwijk gereden, daar aangekomen zijn we als vanouds naar visboer Dries v/d Berg gereden om te genieten van zijn kwaliteitsvis en de uitstekende service.  Tot onze grote schrik melde Dries dat zijn toko wordt afgebroken, en door strubbelingen met de gemeente is er ook nog geen zicht op nieuwbouw.


Na deze consumptiestop zijn we over de boulevard gereden en door het centrum richting Ermelo, daarna door Staverden en Uddel en zo richting Apeldoorn. Op een gegeven moment begon er een bromfiets vreemde geluiden te maken, het bleek de dapp van Jan te zijn, daar rammelden de schroeven van het achtertandwiel uit, dat was de 2e achtereen volgende rit waar de mecanodapp onderdelen begon te verliezen. Maar hij was er op voorbereid, hij had het gereedschap bij zich.


In Apeldoorn wilden we een kort bezoekje aan paleis het Loo brengen, en dat is geslaagt, het werd een zeer kort bezoekje. Enkele van onze leden (namen bekend bij bestuur) waren van mening dat ze het tuinpersoneel moesten helpen om doormiddel van veel gas te geven de grindpaden om te harken. Dat werd door de aanwezige bewaking niet op prijs gesteld, en die riep meteen versterking op. Na een klein onderhoud met de brommersmid werd duidelijk gemaakt dat ons bezoek niet gewenst was.


Nadat we Apeldoorn achter ons hadden gelaten zijn we door Wiesel en Wenum naar Vaassen toe gereden, daar hebben we ijsje verorberd.


Nadien zijn we via Emst richting Oene gebromt, even voor Oene zou gastheer Nick nog vlug even een offroad paadje induiken. Dat pakte iets anders uit dan hij gepland had, hij ging iets te snel de bocht in, gaf iets teveel gas, gleed iets teveel weg op een iets te natte ondergrond, waardoor de kreidler 180 graden draaide en de eigenaar uit het zadel wierp en Nick daardoor tussen de bosjes terecht kwam. Gelukkig was de enige schade een klein deukje in zijn imago.


Zo kwamen we even later bij ons vertrek adres terecht, waar de familie Berends de voorbereidingen van de bbq al grotendeels hadden afgerond. Na 1 biertje waren de plofkes wel zover afgekoeld dat ze opgeladen konden worden, daarna hebben we tot in

de late uurtjes genoten van de BBQ , het mooie weer en de gastvrijheid van de familie Berends. Maar ook daar was een tijd van gaan, en die tijd was flink wat later dan

gepland, dus werd de (voor de meesten) slaapverwekkende rit naar Ee in gang gezet.


In Harkema hebben we Fokke nog even afgezet en even voor 3 uur 's nachts

waren we terug in Ee.Deze dag heeft bijdrage van 124 droge km opgeleverd.  (SvdM).


Alle foto´s staan in de fotogalerij bij Veluwerit 2014.


  
Jister Brommer Club Ee © 2007 - 2021/ Webdesign: De Webbeer  /  Mail to: jisterbrommerclub@gmail.com