Het is


Snertrit  29/11/2014
Op zaterdagmiddag rond 13.00 uur kwamen de eerste diehard bromnozems Ee binnen rijden om zich in te schrijven voor de tocht der tochten. Tijdens de inschrijving bleek dat de animo weer uit alle windrichtingen naar ons dorpje waren gekomen, van Grootegast tot Holwerd en van Anjum tot Oene (Veluwe) waar onze Veluwerit brommervrienden vandaan komen.


Nadat er welgeteld 56 rijders zich in hadden geschreven werd het zo zoetjes aan tijd om te vertrekken. Maar ook nu moesten we weer wachten, de brommersmid had een spoedje, er had zich een Zündapp rijder met een slecht lopende krachtbron gemeld, deze was na alle inspanning van de smid niet te genezen voor de barre tocht die zou volgen.


Nadat de smid zich bij ons had gevoegd zijn we op weg gegaan en via Tibma richting Anjum gereden, halverwege zijn we rechts afgeslagen richting Ezumazijl en zo op naar Oostmahorn. Daar stonden vele tijdelijke bewoners van Ezonstad te wachten op de goed heiligman die nog met zijn zwarte kornuiten op het Lauwersmeer om dobberden.


En door een haag van mensen konden we onze tocht vervolgen richting Ezumazijl, bij het begin van het fietspad stond een bord van ”gedoog gebied voor ganzen, dus niet brommen” en toen schoot door mijn hoofd dat het 1 middag per jaar ook wel eens andersom mocht zijn.


Door Ezumazijl zijn we over het bruggetje bij het sluisje gereden, om even later linksaf te slaan en door het natuurgebied onze weg naar Dokkumer Nieuwe Zijlen te vervolgen. Daarna via het Jaachpad naar het Steenvak en linksaf de weg vervolgen via de Wouddijk naar Dokkum. In Dokkum op de Zijl aangekomen waren de donkere medewerkers van de goed heiligman druk bezig om de kinderen en ook enkele brommernozems te vermaken.


Maar het grote peleton plofkes kende geen pauze, en na een rondje Dokkum werd het tijd om de stad verlaten richting Aalsum. Door Aalsum zijn we naar Wetzens gereden en door richting Metslawier, halverwege zijn we naar Niawier gereden. Daar moest Hendrik de Honda op de bezem wagen (bestuurd door Lieuwe v/d Wagen) zetten omdat er te veel lucht aan de buitenkant van zijn band zat..


Aan de noordkant van Niawier zijn over een gravelpaadje en via Ropta naar Lioessens gereden, waar we bij cafe “De Bonte Bok” een tussenstop hadden. Daar werden de ledematen en ook de inwendige mens weer op temperatuur gebracht door de inname van diverse warme vloeistoffen, maar ook waren er enkelingen bij die dit met koud drinken ook voor elkaar kregen.


Ook vonden de gehaktballen de weg naar heel wat koude en hongerige magen. Na dit hart en ledematen verwarmende samenzijn moesten we de herbergier met vrouw en dochter verlaten om onze weg te vervolgen over de bitter koude Friese toendra.


We zijn na het verlaten van Lioessens in de richting van Oosternijkerk gereden, en via een fietspaadje langs de Paesens naar Paesens-Moddergat gebrommert, vandaar binnendoor naar Nes en met de smid voorop een blokje om door Nes Daarna zijn we naar de zeedijk getuft, alwaar webmaster Jan foto’s vanaf stond te schieten, langs de zeedijk hebben we onze weg vervolgt naar en door Wierum, om zo door te stomen naar Hantumhuizen.


Vanuit Hantumhuizen zijn we naar de Hantumerhoek gereden en door naar Hantum, na een rondje Hantum zijn we richting het boeddhistische klooster gereden, het is wel interessant om te weten dat dit het eerste boeddhistische klooster is dat in Nederland gebouwd is.


De naam van het klooster is: Stichting Karma Deleg Chö Phel Ling, voor de

@alleswillenwetennozems# onder ons.


Daar werd even gewacht op een paar achterblijvers; de Kreidler van Nick had problemen dus die mocht op de bezem wagen, ook was Dictus een aandacht trekker met veel knallen en vuur uit de schoorsteen.


Nadat de club weer een beetje kompleet was zijn voor de 2e keer naar Dokkum gereden, in Dokkum kwam de enige Puch die meereed zonder peut te staan, dus dit was ook een slachtoffer voor de bezemcombinatie. Het laatste stuk zijn we over het Jaachpad gereden en zo naar Ee waar we in “de Jister” weer op temperatuur konden komen, want die 60+km zorgen om deze tijd van het jaar wel voor enige afkoeling.


Maar na een paar biertjes en de overheerlijke “de Beukersnert” was de kou al snel weer vergeten, het was nog tot in de late uurtjes gezellig en we konden weer terug kijken op een mooi en km rijk brommer seizoen.


Alle foto´s staan in de fotogalerij bij Snertrit 2014.

  
Jister Brommer Club Ee © 2007 - 2021/ Webdesign: De Webbeer  /  Mail to: jisterbrommerclub@gmail.com